Jakab Roland

elnök, Mesterséges Intelligencia Koalíció

Szakmai pályafutása 2000-ben indult, csatlakozott az Ericsson Magyarország Kft.-hez, ahol kezdetben stratégiai üzleti tanácsadói feladatokat látott el, majd rendszerintegrációs és mobilbanki projektek fejlesztésével és vezetésével foglalkozott. Ezt követően a multimédia-termékek értékesítéséért volt felelős Magyarországon és Macedóniában. 2008-ban marketing- és kommunikációs igazgatónak, majd általános vezérigazgató-helyettesnek nevezték ki.
2013-tól a 2000 főt foglalkoztató (ebből 1600 fő K+F munkatárs) Ericsson Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója lett, majd 2018-tól az Ericsson nyolc országot felölelő közép-európai régió stratégiai igazgatója. Szakmai vállalati tevékenysége során számos technológiai újítás (3G, 4G, 5G) hazai bevezetésében és csúcstechnológiát képviselő kutatások és fejlesztések (mesterséges intelligencia, IoT, Edge Computing, felhőtechnológia, XR) hazai elterjesztésében és a vállalat egyetemi kapcsolatainak erősítésében vállalt vezető szerepet.

Számos szakmai és társadalmi szervezet vezetését látja el:
Elnöke a 420 szervezet által több mint 1000 szakértő bevonásával működő Mesterséges Intelligencia Koalíciónak, amelynek irányítójaként aktív szerepet vállalt Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiájának elkészítésében.
Elnöke a 15 európai iparvállalat magyarországi leányvállalatának legfelső vezetőit tömörítő Magyar Európai Üzleti Tanácsnak (HEBC). 2013-tól a Magyar Európai Üzleti Tanács elnökeként vezette a HEBC éves jelentéseinek elkészítését.
Elnöke a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Kamarának.
Elnöke a Műegyetem Támogatói Baráti Köre Egyesületnek.
Alapító alelnöke az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetségnek, Magyarország vezető ipari és technológiai nagyvállalatait összefogó, önkéntesen szerveződő, a mérnök szakma érdekeit közös elhatározással, együttes erővel védő és érvényesítő szervezetnek, amely elősegíti és támogatja ennek a hivatásnak a jövőbeni fejlődését.