Polgár Judit

nemzetközi sakknagymester

A sakktörténet legjobb női sakkozója.
1989-ben, 12 évesen vette át a vezetést a felnőtt női világranglistán, amely 26 évig az ő nevével kezdődött. 14 évesen csapatban már kétszeres női sakkolimpiai bajnok volt (1988, 1990), később a magyar férfi csapat tagjaként két ezüstérmet szerzett (2002, 2014). 15 éves és 4 hónapos korában férfi nemzetközi nagymester lett, amivel megdöntötte Bobby Fischer rekordját. 1999-ben a negyeddöntőig jutott Las Vegas-i világbajnokságon, 2005-ben San Louisban a férfi világbajnoki címért játszott. Az abszolút világranglistán 2005 októberében a 8. helyen állt – az első és máig az egyetlen top 10-es női sakkozó. 2011-ben a férfi Európa-bajnokságon bronzérmet nyert. Klasszikus, rapid vagy villámjátszmában tizenegy világbajnokot győzött le.
2014-es visszavonulása óta a nevét viselő alapítvány vezetőjeként az általa szervezett Világsakkfesztivál révén a sportág nemzetközi népszerűsítésével, könyvírással, valamint a szakértők és pedagógusok bevonásával óvodás- és iskoláskorúak számára kidolgozott képességfejlesztő sakk oktatási módszertan, a Polgár Judit Módszer (Sakkjátszótér, Sakkpalota, Sakktesi Program) fejlesztésével foglalkozik, szemináriumi és TED-előadó.
Az ENSZ nőügyi szervezete (UN WOMEN) esélyegyenlőségi programjának, a nők arányos társadalmi szerepvállalását hangsúlyozó, valamint a genderhez kapcsolódó sztereotípiák felszámolásáért küzdő „Planet 50–50 Champion” jószolgálati követe. Kiemelt nemzetközi versenyek szakkommentátora.
Caissa (Sakk Oscar), Európai Sakk Legenda és Prima Primissima díjas, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Testnevelési Egyetem díszdoktora, Budapest díszpolgára, a World Chess Hall of Fame tagja.
Házas, két gyermek édesanyja.